Tekstschrijvers als hulpmiddel

Teksten zijn van groot belang voor ondernemers en bedrijven. Via de teksten in brochures, nieuwsbrieven, jaarverslagen en op de website, presenteert een bedrijf zich naar buiten toe. Omdat die teksten moeten kloppen en een professionele uitstraling dienen te hebben, worden vaak tekstschrijvers ingezet.

Freelancer of in vaste dienst
Als tekstschrijver wordt er onderscheid gemaakt tussen de schrijvers die in vaste dienst zijn van een bedrijf of onderneming en de zogenoemde freelancers. De freelancers zijn namelijk eigen baas en bepalen zelf voor wie ze werken. Schrijvers in vaste dienst werken vaak voor één opdrachtgever. Grote bedrijven hebben vaak eigen tekstschrijvers in dienst. Kleinere bedrijven en zelfstandig ondernemers huren er liever tijdelijk eentje.

Vacatures
De vacatures voor tekstschrijvers liggen niet altijd voor het oprapen. Grote bedrijven hebben er maar enkele in dienst en zijn vaak tevreden. Het komt daarom veel vaker voor dat tekstschrijvers voor zichzelf werken. Een eigen tekstbureau heeft vaak nogal wat voeten in de aarde. Zo moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en beschikken over een belastingnummer. Ook de boekhouding en belastingaangiftes moeten altijd kloppen.   

Werkzaamheden
Wat een tekstschrijver doet, hangt af van de gemaakte afspraken. Als je een opdracht geeft om teksten te schrijven, zal de schrijver op zoek gaan naar informatie. Wanneer je deze informatie al in een gesprek aangegeven hebt, zal de schrijver die input omzetten in woorden. De meeste tekstschrijvers zullen duidelijk en open communiceren. Van tevoren een projectprijs afspreken is de normaalste zaak van de wereld.

Tekstschrijver gezocht
Een tekstschrijver kun je zo gevonden hebben. Op het internet bieden ze hun diensten vaak via een eigen website of forum aan. Zo kun je direct in contact komen, voorbeelden van werk zien en een vrijblijvende offerte aanvragen. Wanneer je specifieke wensen hebt, kun je een tekstschrijver altijd bellen en vragen naar de mogelijkheden. Het is handig om je wensen van tevoren duidelijk te hebben. Zo voorkom je dat het schrijven meer tijd in beslag neemt, en dus ook meer zal kosten.